A DHA és az agy fejlődése

A DHA a legfőbb omega-3 zsírsav az emberi agyban, és döntő fontosságú a viselkedés, a megismerés és a hangulat szempontjából. Ennek oka, hogy lényeges szerepet játszik az idegrendszer – különösen az agy – kialakulásában és működésében.

A terhesség és a laktációs időszak alatt (körülbelül a terhesség 24. hetétől – két éves korig) a központi idegrendszer különösen érzékeny az esetleges DHA hiányra: ha a szervezetben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség a neuronok és a retina fejlődésekor, az hatással van a gyermek idegi fejlődésére.

Az agyban található DHA szintje a táplálkozás során bevitt zsírsavak típusától és mennyiségétől függ. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk a nők tápláltsági állapotára a terhesség előtt és alatt, a laktációs időszak alatt és a gyermek életének első éveiben. Ezen időszakok alatt az agy DHA szintjét befolyásoló étrendi hiányosságok potenciálisan hatással lehetnek minden agyi működéssel kapcsolatos funkcióra. Akár az étrendi hiányosságok miatt, akár a zsírsavak metabolizmusához kapcsolódó rendellenességből adódóan következett be a hiány, a táplálékkiegészítők szedése hatékonyan pótolhatja a hiányosságokat.

Az omega-3 segít a normál agyi működés és a látás megőrzésében.

Comments are closed.

© 2022 Omega-3 Blog. Minden jog fenntartva.

Fel ↑