A táplálkozás és az evolúció

Régebben úgy gondoltuk, hogy az emberiség jó példa a környezet adaptálására. A valóságban azonban az ember alkalmazkodott genetikailag a környezethez… amelyben az őseink is éltek!

Az alapvető körülmények megváltozásának folyamata (élelmiszer típusok, tápanyag tulajdonságok és életmód feltételek), lassan kezdődött a növények és az állatok háziasításával (körülbelül 10 000 évvel ezelőtt), majd hirtelen felgyorsult az Ipari Forradalom során (élelmiszer-feldolgozási és más eljárások). A felgyorsult változások azonban már túlságosan gyorsan történtek (legalábbis az evolúciós időskálát tekintve) ahhoz, hogy az emberi genom alkalmazkodni tudjon.

A „nyugati civilizáció betegségei” közül is sok éppen ebből a disszonanciából adódik, és hacsak részben is, de az étrendnek tulajdonítható: szív- és érrendszeri betegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség, hogy néhány példát említsünk.

Az étrendi Omega-6 és Omega-3 zsírsavak egyensúlya alapvető fontosságú az egészségmegőrzés és a krónikus betegségek kockázatának csökkentése szempontjából. Azonban az állattenyésztés (amelyek megváltoztatták a jószágok testzsír százalékát) vagy az olajos magfeldolgozás (amely növelte a növényi eredetű olajok mennyiségének bevitelét, és magasabb Omega-6 koncentrációt eredményezett az Omega-3 zsírsavak helyett) területén történt változások felborították az egyensúlyt. Az Egyesült Államokban jelenleg az Omega-6:Omega-3 aránya 10:1, míg a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató őseink esetében ezt az arányt 2:1 és 3:1 közé becsülhetjük.

Ez a nyilvánvaló egyensúlyhiány tehet minket fogékonnyá a krónikus betegségekre.

Comments are closed.

© 2022 Omega-3 Blog. Minden jog fenntartva.

Fel ↑