Az Omega-3 és a fájdalmas, görcsös menstruáció

Az Omega-3 zsírsavak étrend-kiegészítőként történő bevitele csökkenti a fájdalmas, görcsös menstruáció (primary dysmenorrhea) tüneteinek intenzitását. A fiatal, egészséges nőknél a görcsös menstruációval járó fájdalom anélkül jelentkezik, hogy a méhben vagy más kismedencei szervekben problémák merülnének fel. Rengeteg nő szenved ettől a problémától, amely a 10 és 30 év közötti nők esetében az iskolából vagy a munkából való hiányzás elsődleges oka is egyben.

Számos tanulmány rámutatott, hogy az Omega-3 zsírsavak jótékony hatással lehetnek a fájdalmas menstruációra. Egy konkrét esetben véletlenszerűen két csoportba osztottak nőket: az egyik csoport napi egy Omega-3 kapszulát kapott, a másik pedig placebot (egy olyan kapszulát, amelynek nincs terápiás hatása). A 3 hónapos tanulmány alatt a nőknek lehetősége volt 400mg ibuprofén (egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer) bevitelére, ha erős menstruációs fájdalmakat tapasztaltak. A három hónapos kezelés után, a fájdalom intenzitásának jelentős csökkenését figyelték meg annál a csoportnál, amelynek tagjai Omega-3-at kaptak. Ezen felül az étrend-kiegészítő hatására a nők kevesebb ibuprofént vettek be, ami fontos szempont, tekintve annak mellékhatásait és a néhány páciensnél jellemző gyógyszer tolerancia kialakulását.

Források:
Rahbar N, Asgharzadeh N, Ghorbani R. Effect of omega-3 fatty acids on intensity of primary dysmenorrhea.Int J Gynaecol Obstet 2012;117(1):45-47.
Tokuyama S, Nakamoto K. Unsaturated fatty acids and pain. Biol Pharm Bull 2011;34(8):1174-1178.

Comments are closed.

© 2022 Omega-3 Blog. Minden jog fenntartva.

Fel ↑