Az Omega-3 és az asztma kezelése

Az asztma, a légutak duzzanatát és szűkületét okozó betegség a gyermekkorban leggyakrabban előforduló krónikus betegség. Ha a gyermek asztmáját nem kezelik megfelelően, akkor a tüdő működésében tartós elváltozások alakulhatnak ki.

Az Omega-3-al kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a légzőszervi megbetegedések és az allergia megelőzésében, illetve eloszlatásában is. Az asztmás gyermekek kezelésére pozitív hatással vannak és az asztma továbbfejlődését is gátolják. A vizsgálat eredményei alapján ajánlott bizonyos mennyiségű omega-3 zsírsavat beépíteni az újszülöttek, a gyermekek és szüleik diétájába (az anya által bevett zsírsavak a méhen keresztül jutnak el a babákhoz a születés előtt, utána pedig az anyatejjel). A terhes és szoptató nőknek legalább napi 200-250 mg DHA-t kellene fogyasztaniuk, a nem szoptatott csecsemőknek az anyatejben található DHA mennyiséget tartalmazó étrend-kiegészítőt kellene szedniük, és a gyermekkorban is folytatni, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav rendelkezésre álljon a szervezet számára.

A koraszülött csecsemőknél, az anyatejben található magasabb omega-3 szint szintén összefüggésbe hozható az asztma kialakulásának csökkenő kockázatával, továbbá a laktációs időszak alatt, az anya által bevett omega-3 táplálékkiegészítő csökkentette a légzőszervi megbetegedések gyakoriságát.
A DHA-t éppen ezért megfelelő mennyiségben és koncentrációban kell bevenni.

Források:
Hageman JHJ,Hooyenga P, Diersen-Schade DA et al. The Impact of Dietary Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids on Respiratory Illness in Infants and Children. Curr Allergy Asthma Rep 2012;12(6):564-573.
MedLine. Asthma – children

Comments are closed.

© 2022 Omega-3 Blog. Minden jog fenntartva.

Fel ↑