Étrendi zsírok – mi micsoda?

A táplálékként fogyasztott étrendi zsírok szervezetünk egyik legjelentősebb energiaforrásai. Nem csak kellemes ízt adnak az ételeknek és segítik a vitaminok felszívódását, hanem gyermekkorban kifejezetten kritikusak a megfelelő fejlődés szempontjából. A zsírsavak (az étrendi zsírok egyik fő összetevője) ráadásul egész életünk során szükségesek a metabolikus és strukturális folyamatokhoz, néhány közülük pedig központi szerepet játszik a koleszterinszint kialakításában. Ezért fontos tudni, hogy melyik zsír micsoda.

A leggyakrabban előforduló étkezési zsírsavak a következőképp osztályozhatók:

• Telített zsírsavak: Főként állati eredetű zsírok (vaj, zsír, bárány- és sertéshús, tej és sajtok), de megtalálhatóak a kókuszdióban, a kakaóvajban és néhány trópusi olajban is. Mindegyik telített zsírsav tartalmaz koleszterint.

• Telítetlen zsírsavak:
– Egyszeresen telítetlen zsírsavak: tengeri olajok és a legtöbb állati és növényi eredetű olaj.
– Többszörösen telítetlen zsírsavak: a legfontosabbak az arachidonsav (húsban, tojásban, halakban és algákban kismértékben megtalálható omega-6 zsírsav), illetve az eiocosapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) amelyek halakban (pédául makréla, lazac, szardínia, hering vagy szardella) megtalálható omega-3 zsírsavak.

Ezen felül az emberi táplálkozás tartalmaz még tejzsírból, feldolgozott élelmiszerekből és sült ételekből származó transzzsírsavakat, amelyek szintén emelik a vér koleszterin szintjét.

Éppen ezért alapvető fontosságú, hogy a szervezetbe bevitt zsírsavak mennyisége mellett azok típusát is figyelembe vegyük. Az étrendünkben a telített zsírsavak helyettesítése telítetlen zsírsavakkal segíthet csökkenteni a koleszterin szintet és ezzel együtt a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Tartsuk tehát észben: nem minden zsír egyforma.

Comments are closed.

© 2022 Omega-3 Blog. Minden jog fenntartva.

Fel ↑