Kognitív egészség – megelőzés a kezelések helyett

Közismert, hogy az Omega-3 zsírsavaknak fontos szerepe van a kognitív funkciók fejlődésében, azonban néhány új tanulmány rámutatott, hogy nem csak a fejlődésben, hanem a kognitív hanyatlás és demencia megelőzésében is hasznosak lehetnek.

Az idős embereknél kialakuló enyhe kognitív hanyatlás és a mindennapi tevékenységet befolyásoló demencia között van egy átmeneti időszak, amikor nem lehet tudni, hogy a kognitív képességek romlása a demenciát jelzi-e előre, illetve sem orvosi sem pedig pszichiátriai állapotokkal nem lehet magyarázni a memória vagy a kognitív teljesímény általános romlását.

A vizsgálatok szerint ebben az átmeneti időszakban a tudatos táplálkozás és az Omega-3 zsírsavakkal történő étrendkiegészítés fenntarthatják a megfelelő kognitív működést, és feltehetőleg csökkentik a (degeneratív vagy érrendszeri eredetű) demencia kockázatát, megelőzve vagy késleltetve annak kialakulását. Fontos hangsúlyozni, hogy ezt a fent említett időszakban figyelték meg, öregedéshez kapcsolható, enyhe kognitív rendellenességekkel (különböző jellemzőkkel, megnyilvánulásokkal és lehetséges okokkal) kapcsolatban, nem pedig akkor, amikor a betegség kialakulásának folyamata már megkezdődött.

Comments are closed.

© 2022 Omega-3 Blog. Minden jog fenntartva.

Fel ↑